Ez egy nagyon egyszerű, nagyon variálható, és nagyon finom :) mediterrán jellegű egytálétel. Gyakorlatilag bármelyik összetevőt ki lehet hagyni, vagy lecserélni másikra, vagy hozzáadni új dolgokat.
Összetevők:
- krumpli, padlizsán, cukkini, gomba
(a barna csiperkének szebb a textúrája, mint a fehéré) - egy fej vöröshagyma (de lehet póréhagyma is), egy-két gerezd fokhagyma
- egy-két szál sárgarépa
- olívaolaj
- paradicsom
- fekete olívabogyó
- juhtúró, és/vagy más sütésre alkalmas sajt
- bazsalikom, oregánó, durvára darált fekete bors, só
Elkészítés:
A krumplit érdemes lehet héjában előfőzni egy kicsit - újkrumplinál ez nem feltétlenül szükséges. A zöldségeket szeletekre vágom, a padlizsánt kb. 1 cm vastagra, a többit vékonyabbra (a krumpli vastagsága a legkritikusabb, ha túl vastag, nem sül meg, ha túl vékony, kiszárad). Opcionálisan a padlizsánt lehet hagyni 20-30 percet besózva levet ereszteni, de szerintem ez nem olyan fontos. Kevés olívaolajjal kikent jénai edény vagy egyéb sütőedény aljára szórom a felkockázott hagyma, fokhagyma 2/3-át, és a felkarikázott sárgarépa felét. Erre jön egy réteg krumpli, amit megsózok, esetleg meg is fűszerezek egy kicsit. Aztán rétegekben a többi zöldség, spontán sorrendben, néha megsózva/fűszerezve, esetleg középen is lehet egy réteg juhtúró vagy sajt, paradicsom. Közé szórom a maradék hagymát, fokhagymát és sárgarépát is. A tetején vékony réteg krumpli (megsózva), gomba, paradicsom, juhtúró, bazsalikom, karikára vágott olívabogyó. Opcionálisan meg lehet locsolni kevés olívaolajjal is. Lefedve (fedő híján kilyuggatottt alufóliával) előmelegített sütőben 1-1.5 órát sütöm kb 250°C-on; az utolsó 10 percet lehet fedő nélkül, ha sok a leve. A siker gyakorlatilag elkerülhetetlen :)
Zárásnak pedig itt egy másik változat fényképe...
2 comments:
Mit látok, egy új gasztroblog :-)
És én kommentelhetek először, hurrá! Szia!
Nagyon irigyellek a sok jó fűszeredért.
Szia, milyen gyorsan rámtaláltál, pedig még nem is reklámoztam senkinek :)
Post a Comment